DEN HAAG - Slobodan Milosevic heeft dinsdagochtend voor het Joegoslavië-Tribunaal een onderbreking van zijn proces voor zeker zes weken geëist. De zaak zou dan pas in 2006 worden hervat, na het kerstreces.

De ex-president van Joegoslavië beriep zich in zijn verzoek aan de rechters op een medisch rapport. Dat is eerder deze maand opgesteld door "vooraanstaande deskundigen" uit Frankrijk, Rusland en Servië die hem in de UNDU, de VN-gevangenis in Scheveningen, hebben onderzocht. Die artsen hebben Milosevic "minimaal zes weken fysieke en mentale rust" voorgeschreven.

Het marathonproces was dinsdagochtend hervat na de 21e onderbreking wegens ziekte van de verdachte. De 64-jarige Milosevic heeft regelmatig last van hoge bloeddruk en/of griep en/of uitputttingsverschijnselen.

Arts

In de UNDU komt regelmatig een Nederlandse huisarts over de vloer. Ook is Milosevic een aantal keren naar het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag gebracht voor onderzoek. Milosevic vindt dat het tribunaal het advies van de internationale experts moet laten prevaleren boven dat van "andere artsen". VN-aanklager Nice citeerde per ongeluk uit het vertrouwelijke Nederlandse rapport. De journalisten die in de rechtszaal waren, mogen er op last van de rechters niet over schrijven.

De rechters wilden dinsdagochtend nog geen besluit nemen omdat zij pas tijdens de zitting dinsdagochtend kopieën onder ogen kregen van het rapport van de buitenlandse artsen.

Het Milosevic-proces voor het VN-hof in Den Haag begon in februari 2002. Het is de eerste keer dat een voormalig staatshoofd zich moet verantwoorden voor een tribunaal van de VN. Milosevic is aangeklaagd wegens genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens de Balkanoorlogen van de jaren '90.