UTRECHT - Ongevallen zorgden dinsdagochtend voor lange files op de wegen. De regen speelt het verkeer parten. Vooral op de A2 Den Bosch richting Utrecht was het raak. Belangrijke oorzaak van de problemen daar was een aanrijding die rond 06.00 uur gebeurde. Rond half acht stond er een file van 30 kilometer.

Omstreeks 08.00 uur splitste deze zich in twee stukken, maar bij elkaar stond er toen nog 22 kilometer, om 08.45 uur was dat al weer aangegroeid tot 33 km.

Verkeer uit de richting Den Bosch reed massaal om waardoor het ook extra druk werd op de A59 en de A27, aldus een woordvoerster van de verkeerscentrale TIC. De ANWB adviseerde aanvankelijk om te rijden, maar trok dat advies later in omdat ook de omleidingsroutes dichtslibden.

Heinenoordtunnel

Op de A29 Bergen op Zoom richting Rotterdam stond rond kwart voor negen 16 kilometer file door een ongeval bij de Heinenoordtunnel en op de A27 Utrecht richting Gorinchem stond 20 km tussen afrit Almere-Stad en Utrecht-Noord.

A12

Op de A12 richting Duitsland schaarde tegen half negen een vrachtwagencombinatie. Dat gebeurde tussen Arnhem en Duiven, ter hoogte van knooppunt Velperbroek. De oplegger ligt nog op de rijbaan, de trekker raakte van de weg en belandde in een ongeveer vijftien meter lager gelegen weiland, zei een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten.

De chauffeur zat nog in de cabine, de bemanning van een traumahelikopter verleende eerste hulp. De hoofdrijbaan van de A12 blijft tot de avond dicht om de combinatie te bergen en de weg te herstellen, maar de parallelrijbaan is open.

Om 08.37 uur was de ochtendspits het drukst en stond het verkeer in het totaal over 569 kilometer vast, zo liet een woordvoerster van de ANWB weten. Om 10.00 uur was het ergste voorbij, er stond toen nog 200 kilometer file. Het was de op drie na drukste ochtendspits sinds 8 februari 1999 toen er 975 kilometer stond in hevige sneeuwbuien.