ROTTERDAM - Wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam (LR) stapt definitief op. Zijn hoop dat de PvdA alsnog zijn gedwongen ontslag zou tegenhouden, is verdwenen. "De deur is dicht, dat is helder", zei Pastors maandag in het tv-programma Barend&Van Dorp."

De gemeenteraad in Rotterdam nam vorige week een motie van wantrouwen aan tegen Pastors, nadat die in een interview had gezegd dat criminele moslims hun gedrag vaak rechtvaardigen vanuit hun geloof. Een meerderheid van de raad vond dat de LR-wethouder hiermee voor de zoveelste keer over de schreef was gegaan.

Nieuwe stemming

Omdat PvdA-lijsttrekker Van Heemst zich afgelopen weekeinde grotendeels achter de uitspraken van Pastors leek te scharen, besloot Pastors een nieuwe stemming in de raad over zijn ontslag af te wachten, in de hoop dat de PvdA hem alsnog zou steunen.

In verschillende media maakte de PvdA maandag echter duidelijk dat dat niet zou gebeuren. Behalve in het schenden van afspraken zagen de sociaaldemocraten ook in de ontstane crisis in het gemeentebestuur voldoende reden voor het vertrek van Pastors.

Generaliserend

Hoewel Van Heemst vindt dat er ruimte moet zijn voor een "eigenzinnig geluid", spreekt Pastors volgens hem te generaliserend over moslims. De PvdA is het wel met Pastors eens dat vanuit het geloof geen misstanden mogen worden toegedekt.

Crisis

Ondertussen lijkt de crisis in het Rotterdamse gemeentebestuur bezworen. Hoewel de weggestuurde wethouder Pastors coalitiepartij CDA onder meer typeerde als judassen en draaikonten, werd maandag duidelijk dat burgemeester en wethouders onverdroten doorgaan met de uitvoering van de collegeprioriteiten.

VVD'er G. van Gent gaf aan dat de afgelopen dagen over de uitlatingen is gesproken. "Dat hoort niet. Je moet niet op de persoon gaan spelen. Als dat weer gebeurt, heb je de poppen aan het dansen." Van Gent vond ook dat Pastors niet kan doen alsof er niets is gebeurd.