AMSTERDAM - De twee moslimmannen die op 1 november uit een trein in Amsterdam werden geplukt wegens verdacht terroristisch gedrag, eisen excuses van de politie. Ze hebben een brief geschreven aan hoofdcommissaris Welten waarin ze hun verhaal vertellen en hun ongenoegen uiten over de wijze waarop ze zijn behandeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens een broer van een van de mannen willen ze behalve excuses, ook opheldering over de gronden waarop ze zijn aangehouden. Bovendien willen ze weten of hen dit nog eens kan overkomen, liet de broer, die anoniem wil blijven, maandag weten.

De politie arresteerde de twee mannen omdat reizigers hadden gebeld dat de twee, die gekleed waren in een djellaba, zich verdacht gedroegen. Ze werden al gauw weer vrijgelaten, toen bleek dat ze enkel een islamitisch reinigingsritueel uitvoerden. De twee kwamen uit Bonn, waar ze de ramadan hadden doorgebracht. Ze keerden terug voor het Suikerfeest en zochten in de trein het toilet op om zich te reinigen voor het gebed.

Zonder excuus

Toen alle reizigers de trein moesten verlaten, werden de Amsterdammer en zijn vriend uit Den Haag door twee mannen vastgepakt, geboeid, geblinddoekt en afgevoerd naar het hoofdbureau van politie in de hoofdstad. "We wisten totaal niet wat ons overkwam, woedend en machteloos waren we", schrijven ze in de brief aan de politie. De mannen verbazen zich er verder over dat hen, nadat ze na het verhoor nog een uur in de cel hadden moeten blijven, klakkeloos de deur werd gewezen. "We werden zonder enige vorm van excuus overhandigd aan de media die buiten stonden."

Trauma

De arrestatie heeft diepe indruk gemaakt op de mannen. "Door deze vreemde, onverwachte, amateuristische en onterechte aanhouding hebben mijn vriend en ik een soort trauma opgelopen, niet wetende wat er is gebeurd, wat er gaande is." Ze willen weten of hen dit nog eens kan overkomen. "Een moslim is bij voorbaat een terrorist en wordt ook zo gezien en behandeld. Zo zien, voelen en ervaren wij het nu echt."

De politie liet weten dat de brief inmiddels is gearriveerd. De commissie voor politieklachten behandelt de zaak, aldus een woordvoerder. Het is niet bekend hoe lang dat gaat duren. Door het incident ontstond tijdens de avondspits tot ver buiten Amsterdam chaos op het spoor. Tientallen treinen konden niet verder rijden, terwijl honderden vertraging opliepen. Tienduizenden reizigers werden volgens de Nederlandse Spoorwegen gedupeerd.