PARIJS - De Franse regering heeft maandag de noodtoestand in de departementen die worden geteisterd door relschoppers, met drie maanden verlengd. Het kabinet besloot maandag onder leiding van president Chirac tot een nieuwe wet, omdat volgens de huidige wetgeving alleen een noodtoestand van twaalf dagen mogelijk is. De wet wordt dinsdag voorgelegd aan het parlement.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met de verlengde noodtoestand probeert de Franse regering grip te krijgen op de wanorde in de buitenwijken van de grote steden, waar in de nacht van zondag op maandag opnieuw vandalen en relschoppers actief waren. De politie meldde wel een sterke daling van het aantal incidenten en brandstichtingen. Toch gingen 284 auto's in vlammen op en arresteerde de politie 212 mensen.

"Het is belangrijk voor de prefecten (hoogste vertegenwoordigers van de staat in de departementen) de middelen te hebben om voor een beperkte periode op te kunnen treden, maar een die lang genoeg is om ervoor te zorgen dat er geen inbreuken op de openbare orde meer zijn", aldus een regeringswoordvoerder. De verlenging wordt volgende week maandag van kracht en kan voor het verstrijken van de drie maanden per decreet weer worden ingetrokken.

Avondklok

De noodtoestand geeft de prefecten de mogelijkheid een avondklok af te kondigen. Wie zich 's avonds en 's nachts toch op straat begeeft, kan een gevangenisstraf van twee maanden krijgen. De politie heeft tijdens de noodtoestand de bevoegdheid zonder een huiszoekingsbevel een inval te doen als er een vermoeden bestaat dat er wapens verborgen zijn in een pand.

Sinds de noodmaatregelen op 8 november werden afgekondigd, zijn in zes van de honderd departementen in Frankrijk uitgaansverboden van kracht geworden.

President Chirac spreekt de Franse bevolking maandagavond voor het eerst rechtstreeks toe over de onlusten van de afgelopen tweeënhalve week. De toespraak wordt om 20.00 uur op de Franse televisie uitgezonden. Chirac heeft zich sinds de uitbraak van de rellen slechts twee keer publiekelijk uitgelaten over de kwestie. Critici verwijten hem een gebrek aan leiderschap in deze voor Frankrijk moeilijke tijden.

De Europese Commissie heeft zondagavond 50 miljoen euro ter beschikking gesteld voor hulp aan de Franse voorsteden. EC-voorzitter José Durao Barroso wil daarnaast onderzoeken of bovendien 1 miljard euro voor de 'banlieues' kan worden vrijgemaakt.