PARIJS/LYON - Vandalen en relschoppers zijn in de nacht van zondag op maandag nog steeds actief geweest in Frankrijk. Volgens de politie is er wel een sterke daling van het aantal incidenten en brandstichtingen te bespeuren.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

In Lyon werden vijftien auto's in brand gestoken. De politie hield er drie verdachten aan die met benzine op pad waren. In de buitenwijken van zowel Parijs als Toulouse gingen circa een dozijn auto's in vlammen op. In Toulouse verrichtte de politie tien arrestaties.

Toch kwam het totaal rond vier uur in de morgen op 271 brandende auto's in heel het land. De voorafgaande nacht telde de politie er nog 315. Het aantal arrestaties daalde in de nacht van zondag op maandag met 49 tot 112.

België

In België zit het aantal incidenten ook in een dalende lijn. In Brussel ging één voertuig in vlammen op en verspreid over verschillende steden in het land, met name in Wallonië, waren er nog vijf andere autobranden.

Noodtoestand

De Franse regering overweegt de noodtoestand in de door rellen geteisterde districten met drie maanden te verlengen. Een speciale wet die dat mogelijk maakt, wordt maandagmiddag in het kabinet besproken, meldde een regeringswoordvoerder tegen de radiozender Europe 1.

De Franse regering haalde vorige week een oude wet van stal om de autoriteiten meer armslag te geven om de onlusten in de Franse voorsteden de kop in te drukken. Op basis van de wet uit 1955 mag voor maximaal twaalf dagen de noodtoestand worden uitgeroepen. Daarom is een nieuwe wet nodig om de noodtoestand met drie maanden te kunnen verlengen.