DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven wil niet meedingen naar het partijleiderschap van de sociaal-democraten. Dat heeft ze dinsdag bekendgemaakt.

Van Nieuwenhoven vindt dat de beslissing over het leiderschap van de partij te vroeg wordt genomen. De leden kiezen in december hun nieuwe eerste man of vrouw. "Er zou eerst een inhoudelijke koers moeten komen, waar de kandidaten dan hun visie op geven", vindt van Nieuwenhoven. Ook vindt ze het ongewenst om tegelijkertijd fractievoorzitter en kandidaat-partijleider zijn.

Van Nieuwenhoven gaf eerder aan dat ze op basis van de algemene politieke beschouwingen, die vorige week werden gehouden, zou beslissen of ze op zou gaan voor het leiderschap. Ze heeft "een goed gevoel" aan dat debat overgehouden. "Ik voel me goed bij de inhoud en het debat, maar niet bij de keuze voor een partijleider die ik nooit heb willen zijn."

Falen

Het onderzoek naar de oorzaken van het verlies van de PvdA speelde geen rol in haar beslissing. In dat onderzoek, dat dinsdag uitlekte, staat dat toenmalig partijleider Melkert en het campagneteam van de PvdA hebben gefaald.

Kamerlid Bos

Kamerlid-Bos, voormalig staatssecretaris van Financiën, stelde zich eind augustus als eerste kandidaat voor het partijleiderschap van de sociaal-democraten. Hij zei groot respect te hebben voor wat Jeltje van Nieuwenhoven de afgelopen tijd heeft gedaan als fractievoorzitter en voor haar beslissing om terug te treden.

Bos zei te hopen dat er meerdere kandidaten komen voor het leiderschap van de partij. Hij wilde niet ingaan op het onderzoek naar de oorzaken van het verlies van de PvdA. Het gaat volgens Bos om een uitgelekt concept-rapport, waarop hij niet wil reageren. Wel ergert hij zich aan "omgangsnormen" in de partij die dat uitlekken mogelijk maakten. Bos wil zich inzetten om hieraan een einde te maken.