AMMAN - Een vrouw die van plan was zich woensdag in de Jordaanse hoofdstad Amman op te blazen, is opgepakt. Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah gezegd. Haar bekentenis werd zondag uitgezonden op de Jordaanse staatstelevisie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De vrouw is naar verluidt de zuster van een hoge medewerker van de Jordaanse leider van Al Qaida in Irak, Abu Musab Al Zarqawi. Zij was getrouwd met een van de drie vermoedelijk Iraakse terroristen die er wel in slaagden zich op te blazen en meer dan vijftig mensen met zich mee de dood insleurden.

Hoek

"We gingen het hotel binnen. Mijn man liep naar één hoek en ik naar een andere. Er was een bruiloft in het hotel. Er waren vrouwen en kinderen", zei de vrouw. Vervolgens vertelde ze hoe haar man zijn gordel met explosieven tot ontploffing bracht. Zij probeerde hetzelfde te doen, maar dat mislukte.

Onduidelijk is onder welke omstandigheden de vrouw, geïdentificeerd als Sajida Al Rishawi, tot haar bekentenis is gekomen. Zij zei afkomstig te zijn uit de stad Ramadi in de westelijke Iraakse provincie Al Anbar. Dat gebied staat bekend als een bolwerk van soennitisch verzet. Rishawi sprak Arabisch met een Iraaks accent.

Terrreurdaden

Al Qaida in Irak eiste vorige week al de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Amman. Jordaanse en westerse functionarissen en deskundigen waren het er al eerder over eens dat de terreurdaden, die vrijwel tegelijkertijd plaatsvonden, de handtekening droegen van het terreurnetwerk van Osama bin Laden.