DEN HAAG - Verdachten van gewelds- en zedenmisdrijven moeten verplicht worden om bij hun rechtszaak aanwezig te zijn. Dat vindt Tweede Kamerlid Wolfsen (PvdA), zo zei hij zaterdag. Wolfsen zal hiervoor maandag tijdens de behandeling van de begroting voor Justitie een voorstel indienen. Hij wordt daarin gesteund door de VVD.

Het RTL Nieuws meldde zaterdagavond dat ook D66 het voorstel steunt, waardoor een Kamermeerderheid voor het idee van Wolfsen is. Het gaat om een zogeheten verschijningslicht.

Wolfsen wil af van het recht dat meerderjarige verdachten hebben om weg te blijven bij hun strafzaak. "Als je stoer genoeg bent om geweld te gebruiken, moet je ook stoer genoeg zijn om daar verantwoordelijkheid voor af te leggen", vindt het Kamerlid. Hij verwijst daarbij naar Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. "Het was dat de rechter beval dat hij toch moest komen, want zelf wilde Mohammed B. niet."

Volgens Wolfsen is het ook voor slachtoffers belangrijk dat de verdachte verschijnt. Hij vindt het raar dat als alle partijen aanwezig zijn in de rechtszaal, de verdachte ontbreekt. Bovendien denkt het Kamerlid dat de verschijningsplicht bijdraagt aan het effect van de straf en dat een veroordeelde nog wel een keer nadenkt voordat hij opnieuw de fout in gaat.