ORANJESTAD - Rechter in opleiding Paul van der S. wordt niet langer beschouwd als verdachte in de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway op Aruba. Dat concludeert zijn advocaat, A. Swaen, zaterdag op basis van een vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba.

Van der S. is de vader van de 18-jarige Joran, die door justitie als de hoofdverdachte wordt beschouwd. De man is twee weken geleden een zaak om schadevergoeding begonnen. Daarvoor was het nodig dat de rechter in een tussenvonnis bepaalde of hij nog verdacht wordt. De officier van justitie vond van wel, ondanks dat Van der S. enkele maanden geleden juist werd vrijgelaten wegens het ontbreken van een vermoeden van schuld.

Schadevergoeding

Het Hof heeft nu bepaald dat de rechter in opleiding niet meer mag worden beschouwd als verdachte. Als het Openbaar Ministerie hiertegen geen hoger beroep aantekent, kan Van der S. voor 1 december zijn eis tot schadevergoeding op papier zetten.

Hoe hoog het bedrag uiteindelijk wordt dat de rechter in opleiding zal eisen, is nog niet bekend, zegt advocaat Swaen. "Maar hij heeft zeker recht op immateriële schadevergoeding", aldus Swaen. "Hij heeft onterecht vastgezeten en zeker voor iemand op zijn niveau is dat heel erg."

Holloway, die op vakantie was op het Caribische eiland, wordt sinds 30 mei vermist. De Amerikaanse scholiere werd voor het laatst gezien in het gezelschap van Joran en zijn twee vrienden, de Surinaamse broers Deepak en Satish K.. Het Openbaar Ministerie is niet bereikbaar voor commentaar.