BAGDAD - Zaterdag is VN-topman Kofi Annan onverwacht in Bagdad gearriveerd. Het is zijn eerste bezoek aan Irak sinds de coalitiemacht in maart 2003 binnenviel. Een VN-woordvoerster heeft de trip bevestigd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Annan sprak met de Iraakse premier Jaafari. Na afloop riep de VN'er op tot eenheid in het land. "Hereniging is van enorm belang en ik denk niet dat er iemand is die het daar niet mee eens is." Na de ontmoeting met Jafaari bracht Annan een bezoek aan het hoofdkwartier van de VN in Bagdad dat in 2003 werd getroffen door een zware aanslag.

Monument

"Toen ik ons gebouw binnenwandelde hield ik stil bij een monument dat werd opgericht voor onze geliefde vrienden die hier in 2003 omkwamen. Ze droegen geen wapens, ze kwamen om te helpen en hun levens werden afgenomen", aldus een emotionele Annan. Zijn speciale gezant voor Irak Sergio Vieira de Mello was onder de 22 doden.

Bomaanslag

Het bezoek van Annan viel samen met een bomaanslag in het zuidoosten van Bagdad, nabij een drukbezochte markt. Daarbij zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeker tien doden en twintig gewonden gevallen.

Bij een grote actie in de stad Baquba grepen Iraakse politiemensen ongeveer 350 mensen die verdacht worden van rebellie. "We blijven hier tot de stad schoon is", zei generaal Mohammad Hassan. Bij de arrestanten gaat het om verscheidene lokale hoogwaardigheidsbekleders, oud-officieren uit het leger, leden van de Baath-partij. Aan de actie namen zeshonderd agenten deel.

Amerikaanse operatie

In het westen van het land zouden mensen in de stad Qusayba de lichamen van vijftig mensen hebben gevonden na de Amerikaanse operatie van afgelopen week in het gebied. Onder de doden zouden zich ook vrouwen en kinderen bevinden, aldus een arts van de Iraakse Rode Halve Maan. Amerikaanse en Iraakse militairen waren er op zoek naar opstandelingen.