HILVERSUM - De PvdA-lijsttrekker in Rotterdam, Peter van Heemst, vindt net als de afgetreden wethouder Pastors (Leefbaar Rotterdam) dat criminele moslims hun geloof vaak gebruiken als rechtvaardiging voor hun gedrag.

In het Radio 1-Journaal zei Van Heemst zaterdag dat hij die uitspraak, die tot het aftreden van Pastors leidde, "zelf had kunnen of moeten zeggen". Vanuit het geloof worden vaak misstanden toegedekt, aldus de PvdA'er.

De PvdA in Rotterdam steunde de motie van wantrouwen afgelopen week wel tegen Pastors. Van Heemst zegt daar begrip voor te hebben. "Als oppositiepartij wil je het zo lastig mogelijk maken voor het college."

Aanwinst

Dertig procent van de Nederlandse kiezers vind Pastors een aanwinst voor de landelijke politiek. Tweederde van de aanhang van LPF en de Groep Wilders ziet Pastors graag naar Den Haag komen, van VVD'ers is dat de helft. Dat blijkt uit een peiling die onderzoeker Maurice de Hond heeft gedaan voor de Volkskrant.

Onder CDA-stemmers heet 29 procent de afgetreden wethouder van Leefbaar Rotterdam welkom op het Binnenhof. Van mogelijke debutanten bij Tweede Kamerverkiezingen scoort Peter R. de Vries met zijn partij PRDV het hoogst met 29 procent. Pastors scoort met 17 procent net iets beter dan Wilders (16 procent).