JAKARTA - De Indonesische politie heeft bij een inval in een illegale fabriek waar xtc en methamphetamine (speed) werden gemaakt een Nederlandse man aangehouden. De drugsfabriek in de plaats Serang, zo'n 75 kilometer ten westen van de hoofdstad Jakarta, was volgens een politiewoordvoerder een van de grootste ter wereld. Agenten arresteerden in totaal 21 mensen onder wie ook een Fransman en vier Chinezen.

"Kunt u zich voorstellen dat ze in één week maar dan 1 miljoen pillen konden maken", verklaarde een duidelijk boze Indonesische president Yudhoyono zaterdag. Het staatshoofd, dat drugs de oorlog heeft verklaard, bezocht Serang en zei dat de fabriek op jaarbasis pillen zou kunnen produceren met een straatwaarde van 650 miljoen dollar.

Bij de inval nam de politie 150 kilogram van het stimulerende middel methamphetamine in beslag en een grote hoeveelheid ruw materiaal om xtc te maken. De Indonesische autoriteiten hielden de fabriek al enkele maanden in de gaten, maar wachtten met een inval totdat de productie van de drugs op gang was gekomen. In Indonesië staat op veel drugsvergrijpen de doodstraf.

Onduidelijk is wanneer de arrestanten formeel in staat van beschuldiging worden gesteld en wat de aanklacht tegen elk individu zal zijn. Ondanks de zware straffen zijn de afgelopen jaren veel buitenlanders in het Aziatische land gearresteerd. De meesten hadden zich schuldig gemaakt aan het smokkelen van verdovende middelen.