SNEEK - Sinterklaas is weer in het land. De goedheiligman en zijn trouwe helpers zetten zaterdagmiddag voet op Nederlandse bodem in Sneek. De stoomboot uit Spanje meerde rond half een af.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Derks | Aankomst van Sinterklaas in Sneek

De sint kreeg eerst zelf een cadeautje. Burgemeester A. Brok gaf hem het eerste exemplaar van Het Gouden Boek van Sinterklaas. De sint kan daarin terugblikken op zijn aankomsten in Nederland in de afgelopen 50 jaar.

De goedheiligman maakte daarna op zijn schimmel een tocht door de Friese stad. Vele honderden enthousiaste kinderen en ouders zongen en schreeuwden hem toe. Twee rappers verrasten de kindervriend nog met een optreden. Ook bij hem en zijn pieten gingen de handen de lucht in.


Foto: Derks | Zwarte pieten op de stoomboot

Na de feestelijke rondrit door de stad trekken de goedheiligman en zijn pieten het land in. De sint en zijn pieten hebben het de komende weken razend druk met het inventariseren van alle wensen en het rondbrengen van cadeautjes.

De internetsite van de gemeente Sneek is de afgelopen tijd druk bezocht door mensen uit heel het land. Normaal bekijken tussen de vijfhonderd en 550 mensen per dag de site, deze week waren het er gemiddeld meer dan 3000. Kinderen konden tekeningen insturen voor sinterklaas, de mooiste staan op de site.

Budget

De eeuwenoude goedheiligman heeft voor dit jaar ongeveer hetzelfde budget als vorig jaar. Hij en zijn helpers zijn van plan iets meer dan de helft van de Nederlanders te bezoeken en een cadeau te geven. Anderen (ongeveer 40 procent) hebben hem laten weten liever een cadeautje van de Kerstman te willen.

De komende weken kunnen kinderen hun schoen zetten, met daarin wortels, hooi en suikerklontjes voor het paard dat de sint trouw vervoert. Sinterklaas en zijn pieten hopen op mooi gezongen liedjes.