BANGKOK - Een baby in de Thaise hoofdstad Bangkok is besmet met het dodelijk vogelgriepvirus H5N1. Dat hebben de medische autoriteiten in Bangkok zaterdag bevestigd. Het jongetje van een jaar oud zou de ziekte hebben opgelopen omdat hij bij zijn huis tussen besmette kippen had gespeeld.

In Thailand zijn sinds een grote uitbraak van de vogelgriep in 2003 13 mensen overleden aan de ziekte. Het zieke kind in Bangkok is de eerste besmetting in de Thaise hoofdstad van de afgelopen maanden.

China

In China is opnieuw een uitbraak van de vogelgriep gemeld. In de provincie Hubei zijn de afgelopen dagen ruim 2500 vogels aan de ziekte bezweken. Meer dan 31.000 dieren zijn geruimd.

Het gaat om de achtste uitbraak van de vogelgriep in China sinds begin oktober. De autoriteiten hebben bevestigd dat het in Hubei om H5N1 gaat, een variant die in Azië dodelijk kan zijn. In Italië werd deze week een ongevaarlijke versie van H5N1 vastgesteld.

Tamiflu

Plaatselijke autoriteiten in Japan hebben zaterdag laten weten dat er mogelijk een verband bestaat tussen het anti-griep medicijn Tamiflu en de dood van twee tieners. De twee slachtoffers vertoonden roekeloos gedrag dat leidde tot hun dood, nadat ze het antivirale medicijn hadden ingenomen. Het antivirale middel Tamiflu geldt als het meest effectieve medicijn tegen vogelgriep.

Een van de tieners ging na het slikken van een capsule Tamiflu in zijn pyjama de straat op, klom over een vangrail en sprong voor een vrachtwagen. Hij was op slag dood. Een andere veertien jaar oude jongen viel van de negende verdieping van een gebouw, nadat hij het medicijn had ingenomen, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Hallucinaties

De gebruikers van Tamiflu worden gewaarschuwd dat het medicijn het bewustzijn kan beïnvloeden en hallucinaties kan veroorzaken. Het Japanse ministerie van Gezondheid overweegt nu de tekst van de bijsluiter aan te passen.