PARIJS - Duizenden politiemensen zijn naar Parijs gestuurd om de orde in de hoofdstad te bewaken. Samenscholingen die tot onrust kunnen leiden, zijn verboden. Parijs gedenkt dat op 11 november 1918 de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het samenscholingsverbod is om tien uur ingegaan. De politie houdt de toegangswegen tot de stad scherp in de gaten.

Auto's

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Frankrijk opnieuw honderden auto's in vlammen opgegaan, in totaal ruim vijfhonderd.

Vorige nacht waren dat er nog meer dan vierhonderd. De politie hield in voorsteden van verscheidene plaatsen zeker tweehonderd mensen aan, meldde een woordvoerder.

Lyon

Ook Lyon heeft zaterdag net als tientallen andere Franse plaatsen een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld. Dat geldt in het centrum van de stad en tien buitenwijken, waar het tot rellen van jeugdbendes was gekomen.

Jongeren onder de zestien mogen tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends niet zonder begeleiding van volwassenen de straat op. In de nacht van vrijdag op zaterdag was in Lyon een honderdtal auto's in brand gestoken.

Moskee

Onbekenden hebben vrijdagavond twee brandbommen naar een moskee in de Franse stad Carpentras gegooid. De buitenkant van het gebouw raakte daardoor licht beschadigd. Er vielen geen gewonden, zo meldden de lokale autoriteiten. Het incident had plaats tijdens het vrijdaggebed.

De Franse president Chirac en minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy hebben de aanslag scherp veroordeeld. Beide leiders verklaarden zich vrijdag solidair met de moslimgemeenschap in Frankrijk en beloofden dat de schuldigen worden gestraft.

Racisme

De Franse autoriteiten zijn bang voor verscherping van religieuze tegenstellingen en groeiend racisme als gevolg van de hevige rellen in de buitenwijken van Franse steden die het land al bijna twee weken in hun greep houden. Veel relschoppers zijn kansarme moslimjongeren van Noord-Afrikaanse origine.

Brussel

Ook in Brussel was vrijdagavond opnieuw sprake van onrust en brandstichtingen op diverse plaatsen in de stad. Acht auto's brandden uit. De Brusselse brandweer moest zeventien keer uitrukken voor diverse incidenten.

Vooral in en rond het centrum van de Belgische hoofdstad staken onbekende jongeren vuilniszakken en -bakken in brand. De politie heeft geen aanhoudingen verricht. Volgens het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken gingen naast auto's in Brussel ook nog eens zes voertuigen in vlammen op in Gent en een aantal kleinere plaatsen in Wallonië.

De afgelopen vier nachten gingen in België al ruim dertig auto's, bussen en vrachtwagens in vlammen op, in en rond Brussel, Antwerpen, Luik, Lokeren en Sint-Niklaas. Twaalf mensen zijn aangehouden, onder wie vrijdagavond laat twee Vlaamse inwoners van Sint-Niklaas.

Buurman

De twee dertigers staken in de nacht van dinsdag op woensdag de auto in brand van een buurman, met zij een geschil hadden. Het tweetal is herkend op beveiligingscamera's van een benzinestation, waarop te zien was hoe zij flessen met benzine vulden. Burgemeester Willockx van Sint-Niklaas reageerde zaterdagochtend geschokt en stelde dat te snel de schuld bij jonge migranten is gelegd.