KABUL - In de buurt van de Afghaanse stad Jalalabad zijn maandagochtend vier personen doodgeschoten, onder wie drie journalisten. De vier waren kennelijk op weg naar Kabul. Dit meldden getuigen die op weg naar de hoofdstad op de lijken waren gestuit.

NOS-verslaggever Wouter Kurpershoek en zijn cameraman maakten deel uit van het konvooi van tien auto's dat op weg was naar de hoofdstad. Zij zijn ongedeerd teruggekeerd naar Jalalabad. Daar is een crisiscentrum voor de betrokkenen ingericht.

Volgens een hevig geschrokken Kurpershoek was het konvooi door de slechte staat van de weg verspreid. Hij en zijn collega reden ergens middenin de optocht. "Opeens kwam de voorste auto terugrijden zij schreeuwden naar ons om terug te keren omdat journalisten werden beschoten."

Kurpershoek heeft geen idee wie achter de schietpartij kan zitten, of hoeveel doden er precies zijn gevallen.

Volgens een van de getuigen, buschauffeur Khan Akha, zijn de slachtoffers drie buitenlanders en een Afghaan. Hun lichamen lagen langs de weg op 90 kilometer ten oosten van Kabul, bij de plaats Puli-es-te-Kam.

Een correspondent van de Spaanse zender TV-3 meldde dat het bij de slachtoffers ging om een Brit, een Italiaanse, een Spanjaard en een Afghaanse tolk. De Spaanse krant El Mundo mist een verslaggever, evenals het Italiaanse Corriere della Sera. Later meldde de BBC dat ook een Australisch journalist is gedood.