AMMAN - Na de verwoestende aanslagen van woensdag, heeft Jordanië zijn grens met Irak gesloten. Het is tot nader order niet mogelijk over land van Jordanië naar Irak te reizen. Andere grensposten blijven open.

Kort na de bomaanslagen in drie vijfsterrenhotels in de Jordaanse hoofdstad Amman sloten de autoriteiten de grenzen en legden verkeer in en uit de hoofdstad lam in een poging medeplichtigen aan de zelfmoordaanslagen op te sporen. In verband met de aanslagen zijn al zeker twaalf mensen aangehouden. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door de voortvluchtige Jordaanse terrorist Abu Musab Al Zarqawi. Hij geldt als leider van de Iraakse tak van het terreurnetwerk Al Qaida.

Doden

Diens groep verklaarde op het internet dat de zelfmoordaanslagen zijn gepleegd door een echtpaar en twee mannen uit Irak. De bomaanslagen maakten 152 slachtoffers, 57 doden en 95 gewonden. Een kwart is buitenlander. Een van de doden is de Syrische filmmaker Mustafa Akkad (68). Hij bezweek vrijdag aan de verwondingen die hij door de aanslag op het Hyatt-hotel had opgelopen.

Producent

Akkad werd vooral beroemd met zijn film The Message: The Story Of Islam, met onder anderen Anthony Quinn en Irene Papas, uit 1977. Hij was ook de producent van de succesvolle reeks Halloween-horrorfilms.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Annan, arriveerde vrijdag in Amman voor overleg met de Jordaanse koning Abdullah II. Annan zou aanvankelijk donderdag naar Jordanië gaan, maar hij stelde zijn bezoek uit na de drie bomaanslagen.