AMSTERDAM - De vorige week geliquideerde Cees Houtman heeft in 1994 justitie nog twee gestolen Van Gogh schilderijen terugbezorgd. Deze werken van Vincent van Gogh werden in 1990 gestolen uit het Noordbrabants Museum. Dat bevestigt zijn advocaat V. Kraal vrijdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voorwaarde van Houtman destijds was dat het Openbaar Ministerie niet in hoger beroep ging tegen de anderhalf jaar cel die hij van de rechtbank had gekregen voor de smokkel van hasj. Justitie had destijds vier jaar gevangenisstraf tegen hem geëist. Het OM is daarna inderdaad niet in hoger beroep gegaan.

Kraal wilde in 1994 niet zeggen van wie hij de schilderijen heeft gekregen. Het enige dat hij kwijt wilde, was dat de "spijtoptant" tot de kennissenkring van Houtman behoorde. Deze man vond het "lullig dat ze bij hem aan de muur hingen en niet in het museum", aldus Kraal in 1994.

Mieremet

De afgelopen twee weken zijn vier liquidaties gepleegd. Het begon op 31 oktober. Toen werd ex-advocaat Evert Hingst doodgeschoten. Het OM verdacht hem van witwaspraktijken. Hingst was onder meer raadsman van topcrimineel John Mieremet, die twee dagen later in Thailand is vermoord. Dezelfde dag werd ook vastgoedhandelaar Cees Houtman in Amsterdam om het leven gebracht.

Van Kleef

De 44-jarige George van Kleef is donderdagavond rond 20.15 uur aan de Jachthavenweg ter hoogte van het Kotterspad doodgeschoten. Dat misdrijf gebeurde vlakbij het Amsterdamse Bos. Ook dit slachtoffer is een bekende van de politie.

Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries behoort Van Kleef tot de vriendengroep van Cees Houtman. Ook is Van Kleef bekend bij de familie van Heineken-ontvoerder Willem H.. Van Kleef woonde volgens de misdaadverslaggever op een woonboot bij de jachthaven. Hij zou ook actief zijn geweest in de onderwereld.