BERLIJN - De grootste partijen in Duitsland, de christendemocratische alliantie CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD, hebben vrijdag na bijna vier weken onderhandelen overeenstemming bereikt over een regeringscoalitie. Dat hebben de onderhandelaars van de beide partijen bekendgemaakt. Als ook de leden akkoord gaan, wordt CDU-leider Angela Merkel (51) de eerste vrouwelijke kanselier van de Bondsrepubliek.

De voorzitters van CDU, CSU en SPD willen het ontwerp zaterdag presenteren en dan met hun partijen bespreken. Na goedkeuring op partijbijeenkomsten begin volgende week, zou het akkoord dan op 18 november kunnen worden ondertekend. Naar verwachting kiest de Bondsdag op 22 november Merkel tot regeringsleider.

Bezuinigingen

De conservatieven en de sociaaldemocraten bereikten de overeenkomst op de laatste dag voor het verstrijken van een deadline. De afgelopen weken waren de partijen het al eens geworden over onder meer bezuinigingen van tientallen miljarden euro's en een verhoging van de btw. Centraal in het regeerakkoord staan economische groei en het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

De roodzwarte regeringsplannen voorzien onder meer in een versoepeling van het arbeidsrecht waardoor werkgevers makkelijk mensen kunnen ontslaan. Ook het zorgstelsel gaat op de schop. Verder wordt de pensioengerechtigde leeftijd opgetrokken tot 67 jaar.

Werkgelegenheid

De maatregelen moeten de kwakkelende Duitse economie er bovenop helpen en zorgen voor meer werkgelegenheid. Het Duitse begrotingstekort overschrijdt volgend jaar naar verwachting voor de vijfde keer op rij het maximum van 3 procent dat is vastgelegd in het Europese stabiliteitspact.

Kanselierschap

De lijstverbinding CDU/CSU won medio september nipt de parlementsverkiezingen. De voorsprong van Merkel op haar rivaal, zittend bondskanselier Gerhard Schröder, was echter veel kleiner dan verwacht. Beide politici claimden aanvankelijk het kanselierschap, maar Schröder trok zich begin oktober terug om de vorming van een grote coalitie niet in de weg te staan.

Desondanks kwam de regeringscoalitie moeizaam tot stand. De verschillen tussen de CDU/CSU en de SPD, die elkaar tijdens de campagne nog op leven en dood hadden bestreden, leken onoverbrugbaar. Beide partijen waren echter door de verkiezingsuitslag tot elkaar veroordeeld. Vooraf had CDU/CSU ingezet op een coalitie met de liberale FDP, maar die kreeg van de kiezer geen meerderheid.

Ministerposten

In zestien verschillende werkgroepen probeerden de partijen de afgelopen weken tot een vergelijk te komen over hun vele meningsverschillen. Bij de gesprekken waren honderden onderhandelaars betrokken. Vrijdag kwamen de kopstukken van CDU/CSU en SPD weer bijeen om de laatste hand te leggen aan hun regeerakkoord. De verdeling van de ministerposten was al eerder afgerond.

Mogelijkheden

De beoogde nieuwe bondskanselier Merkel sprak vrijdag van "een coalitie van nieuwe mogelijkheden". Vertrekkend SPD-leider Franz Müntefering, toekomstig vicekanselier en minister van Werkgelegenheid, was terughoudender. Hij noemde de roodzwarte samenwerking "een verstandshuwelijk". De enige keer dat de Duitse christendemocraten en sociaaldemocraten eerder samen in een regering zaten, was in de jaren zestig.