ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag opnieuw een terreurverdachte aangehouden. Het gaat om een 22-jarige man die in zijn woonplaats Amsterdam werd gearresteerd, zei het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man wordt evenals terreurverdachte Samir A. en zes andere personen verdacht van het voorbereiden van aanslagen op een aantal politici en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam. De andere verdachten werden al op 14 oktober tijdens een grootscheepse actie opgepakt in Den Haag (drie), Amsterdam (twee), Almere en Leiden. Vijf van deze groep van zeven zitten nu nog vast.

Daad

Het landelijk parket liet na de arrestaties van vorige maand weten dat Samir A. in een videoboodschap afscheid had genomen van zijn familie en vrienden. De Nationale Recherche beschikt over een kopie van de acht minuten durende boodschap, waarin A. verwijst naar een "daad" die hij verrichtte. Volgens de AIVD was Samir A. op zoek naar wapens en explosieven. Hij bereidde met de anderen de aanslagen voor.

Hofstadgroep

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam verlengde vrijdag het voorarrest van een andere terrorismeverdachte met dertig dagen. Het gaat om de 28-jarige S.B. die justitie verdenkt van deelname aan terroristische activiteiten van de vermeende terreurorganisatie De Hofstadgroep. Bovendien zou hij handgranaten voorhanden hebben gehad en die hebben doorgeleverd aan twee leden van diezelfde Hofstadgroep.

Handgranaten

Ontvangers waren de verdachten Jason W. en Ismail A.. Zij gooiden vorig jaar op hun beurt een van deze handgranaten naar een arrestatieteam dat hen wilde aanhouden in het Haagse Laakkwartier. Een aantal leden van het betrokken arrestatieteam raakte daardoor ernstig gewond.

Aanwijzing

De advocaat van Samir A., V. Koppe, meent dat B. zeer waarschijnlijk een agent, dan wel een informant van de AIVD is. Een paar veronderstelde Hofstadleden zijn daarvan overtuigd. Het OM kan niets zeggen over eventuele contacten van B. met de inlichtingendienst. Eerder liet het landelijk parket weten dat het daar in ieder geval nog geen enkele aanwijzing voor had.