DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) honoreert een verzoek van voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om een aantal overlevenden van de Schipholbrand nog niet uit te zetten. Dat heeft ze vrijdag gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Van Vollenhoven had haar gevraagd de overlevenden, die in het cellencomplex op Schiphol op uitzetting zaten te wachten, nog een week in Nederland te houden voor onderzoek. In totaal verbleven er 250 mensen. Degenen die in de door brand getroffen cellenblok K en het naastgelegen cellenblok L zaten, worden in elk geval nog niet uitgezet, aldus Verdonk. Het gaat om ruim vijftig mensen, zei haar woordvoerder.

Psychologen

Verdonk meldde donderdag in een spoeddebat in Tweede Kamer dat ze weer per individu en op basis van het oordeel van medici en psychologen gaat bekijken welke overlevenden kunnen worden uitgezet. Na de brand had ze de uitzetting opgeschort in afwachting van de uitkomsten van het technisch onderzoek naar het drama. Maar veel betrokkenen zijn niet meer nodig voor het verhoor of hadden volgens Verdonk aangegeven vrijwillig terug te willen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet naast de marechaussee en de Rijksrecherche ook onderzoek naar de fatale brand en heeft de getuigenissen van de gedetineerden nog nodig. Volgens Van Vollenhoven gingen de ministers Donner (Justitie) en Verdonk er blijkbaar ten onrechte van uit dat er alleen een strafrechtelijk onderzoek loopt, zei hij vrijdag in het NOS Journaal. "Ik gooi het op een denkfout."