ALMELO - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Almelo een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Rudolf K.. De 49-jarige man heeft naast een moord in zijn woonplaats Enschede, ook tientallen dierenmishandelingen in Twente in de jaren 2000-2004 bekend.

K. is een voormalig tbs-patiënt. In 1986 kreeg hij tbs, die in 2003 werd beëindigd. Volgens het Openbaar Ministerie is de man die met name uit seksuele frustratie handelde en van zijn slachtoffer, de 50-jarige F. Storm de geslachtsdelen afsneed, niet meer te behandelen en is levenslang de enig passende straf.

Tuin

Volgens officier van justitie T. Spoor is in het verleden gebleken dat K. zijn behandelaars om de tuin heeft geleid. Het is volgens haar dan ook niet te meten of een volgende tbs-behandeling van K. wel succes heeft. Het Pieter Baan Centrum heeft aangegeven dat de vooruitzichten voor een succesvolle behandeling slecht zijn en de kans op herhaling van zijn daden groot. Spoor: "Voor bepaalde mensen heeft het geen zin meer om ze te behandelen en K. hoort bij deze groep."

Naast de moord op Storm, acht het OM K. ook schuldig aan drie pogingen tot moord. In alle gevallen stak hij zijn slachtoffers met een mes. K. heeft deze feiten allemaal bekend. Ook zijn er twintig dierenmishandelingen besproken met K. De regio Twente werd tussen 2000 en 2004 geteisterd door ernstige dierenmishandelingen. In de meeste gevallen stak K. de dieren met een mes, sneed de geslachtsorganen af en nam deze mee naar huis om er seksueel mee te experimenteren.

Knipsels

Het OM legde uit dat K. in het grootschalig politieonderzoek vanaf de zomer van 2004 in beeld was, samen met nog tachtig andere personen. Van hen worden er twintig door de politie bezocht. Bij K. thuis werd een grote hoeveelheid pornografische knipsels gevonden, waarna de politie overging tot observatie van K. In april 2005 leidde dat tot zijn aanhouding.

Het OM kon niet met zekerheid zeggen of alle dierenmishandelingen die in die periode in Twente hebben plaatsgevonden, door K. zijn gepleegd. Maar wat in zijn geval opviel, was de planmatige aanpak, aldus mede-officier G. Dam. Net als de rechtbankvoorzitter vergeleek het OM K. met een roofdier. Advocaat H. van Denderen pleitte ervoor om zijn cliënt te plaatsen op een longstay-afdeling van een tbs-kliniek. Volgens hem is K. verminderd toerekeningsvatbaar en is hij nog wel degelijk te behandelen.

De rechtbank doet 25 november uitspraak.