UTRECHT - De man die de 11-jarige Arthur Ghurahoo in 1986 zou hebben vermoord, leeft zelf niet meer. De politie in Utrecht maakte vrijdag bekend dat hij op 1 augustus tussen Maarssen en Breukelen voor een trein is gesprongen. Het gaat om een 54-jarige onderwijzer uit Maarssen.

De politie kwam aan het DNA-materiaal van de man nadat ze hem eind juli oppakte wegens verdenking van een zedenmisdrijf. De man, jeugdtrainer Joop L. van de Utrechtse voetbalclub Elinkwijk, zou seksueel getinte e-mails aan jeugdige spelertjes hebben verzonden. Hij pleegde zelfmoord op 1 augustus, de dag dat hij weer werd vrijgelaten. L. werkte op een basisschool in Zegveld.

DNA

Na zijn dood nam de politie DNA-materiaal van L. af en vergeleek dat met het erfelijk materiaal van Arthurs moordenaar. De politie vergelijkt, sinds in 2000 het DNA van de moordenaar bekend werd, erfelijk materiaal van alle verdachten van zedenmisdrijven met dat van de moordenaar.

Voor alle zekerheid werd het erfelijk materiaal ook nog vergeleken met dat van familieleden, waarna volgens de politie 100 procent vaststond dat het om DNA van Arthur's moordenaar gaat.

Vergrepen

Justitie had dus een compleet DNA-profiel van de dader, maar wist niet met wie ze van doen had. Nadat L. zelfmoord had gepleegd, kon de politie de puzzel pas afmaken. Door dat genetisch materiaal was bekend dat de dader zich, voordat hij Arthur om het leven bracht, had vergrepen aan een aantal andere jongens in de regio Utrecht.

Geëmotioneerd

De jongen werd op 4 mei 1986 verkracht en vermoord. Zijn lichaam werd gevonden bij fort Vechten tussen Utrecht en Bunnik. Broer Julian van Arthur Ghurahoo zegt namens zijn familie zowel verrast als geëmotioneerd te zijn door het bekend worden van de identiteit van moordenaar van Arthur en diens dood.

Verschrikkelijk

"We hadden hem niets te vragen, dit is een passende oplossing, geen rechtszaken. We zijn erg blij dat we altijd de moed erin hebben gehouden en steeds aandacht hebben gevraagd in de media. Hierdoor hebben we de dader steeds onder druk gehouden en is hij tot deze daad gekomen en is er een eind gekomen aan onze lijdensweg. Voor zijn gezin is dit verschrikkelijk, hij heeft twee gezinnen verwoest. Wij kunnen nu gaan verwerken."

Jeugdtrainer

Bij voetbalvereniging Elinkwijk is vrijdag geschokt op het nieuws gereageerd. "We zijn zeer ontdaan, zeer geschokt', aldus voorzitter Harry Metten. Het bestuur van de club besluit zaterdagochtend hoe op de zaak te reageren. L. was met onderbrekingen 25 jaar jeugdtrainer bij Elinkwijk en stond aan de wieg van de carrière van bekende voetballers zoals de PSV'ers Afellay en Aissati, die beide ook voor (Jong) Oranje uitkomen.

Bizar detail is dat de voormalige Utrechtse korpschef Peter Vogelzang met L. te maken heeft gehad toen hij, voordat hij korpschef werd, voorzitter was van Elinkwijk. De school waar L. locatieleider was, was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.