DEN HAAG - De verwarring omtrent de vermeende kogelinslag in de ruit van de werkkamer van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) is mede ontstaan door persoonsbeveiligers op Justitie. Zij meenden na een beoordeling van het raam, op donderdag, dat hoogstwaarschijnlijk sprake was van een beschieting.

Maar de technische recherche van de politie Haaglanden had een dag eerder al, toen de beschadiging was ontdekt, geconstateerd dat het waarschijnlijk vandalisme was

Dat meldde het radioprogramma Argos vrijdag, dat een reconstructie had gemaakt over het ontstaan van het grote nieuws over een mogelijke aanslag op Verdonk, dat achteraf niet bleek te kloppen. Het ministerie van Justitie zou zich te veel hebben laten meeslepen door de mening van de beveiligers, die helemaal geen experts op dit terrein zijn, maar wel als zodanig werden genoemd.

Bronnen

Argos baseert zich op (anonieme) bronnen binnen het ministerie van Justitie, omwonenden, voorlichters en journalisten. Terwijl op die woensdag nog niet zoveel aan de hand was, ging het verhaal van de beschieting in de avond van donderdag 3 november een eigen leven leiden. Het ministerie van Justitie had die dag gemeld in een persbericht dat er een onderzoek plaatsvond naar de beschadiging en dat aangifte was gedaan.

Journalisten zochten verder en kregen vanuit Haagse politieke bronnen de lezing dat het werkelijk om een beschieting zou gaan. De bevestiging kwam uit kringen rond de ministers, die diezelfde donderdagavond hun partij-overleg hadden, waarin de kwestie was besproken.

Kogelinslag

Verwezen werd naar wapenexperts van defensie, maar daarmee werden de persoonsbeveiligers bedoeld, van wie sommigen een defensieachtergrond hebben, zo heeft Argos achterhaald. Vrijdag was de kogelinslag groot nieuws, waar bijna alle ministers op voortborduurden. Zaterdag meldde het Nederlands Forensisch Instituut echter dat het helemaal niet om een kogelinslag ging.

Sommigen beschuldigen de ministers en premier Balkenende ervan bewust een hype te hebben gecreëerd. Het zou de reeds beveiligde Verdonk, die onder vuur lag wegens de Schipholbrand, wel goed uitkomen om in een slachtofferrol te komen.

Beneden alle peil

Strafrechtdeskundige Y. Buruma vindt het "beneden alle peil" dat Balkenende zelf met zijn uitspraken de paniek heeft gevoed terwijl er veel zorgen zijn in de maatschappij over bedreigingen. "Bij burgers blijft de indruk hangen dat Verdonk beschoten is. De ontkenning daarvan wordt niet zo vaak herhaald", zei hij in Argos. Hij vindt het ministerie verantwoordelijk. Die had moeten wachten met mededelingen tot het raam was onderzocht.

Het is nog steeds niet duidelijk wat wel de beschadiging heeft veroorzaakt. Het NFI komt binnenkort met de uitslag.