ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag de 22-jarige J.K. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens moord op zijn 18-jarige zus. De moord werd gepleegd in opdracht van familie in Irak. De naam van de familie moest worden gezuiverd, omdat de 18-jarige zus een baby had gekregen van een niet-moslim. Tegen K. was ook twaalf jaar cel geëist.

De 18-jarige Chimen kwam op haar zesde jaar naar Nederland en ging bij een tante in Culemborg wonen. Haar familie in Irak was er niet over te spreken dat het meisje een gemengde school bezocht. Twee jaar geleden kwam haar broer als asielzoeker uit Koerdistan (Noord-Irak). In november 2004 ontdekte K. dat zijn zus zwanger was van een Indische man, een niet-moslim.

De broer stelde voor de baby weg te laten halen of af te staan. Toen de vrouw weigerde, dreigde hij haar buik open te snijden en haar en haar vriend de keel door te snijden. De vrouw deed aangifte bij de politie en dook onder.

Baby

Eind december beviel ze van een dochter. Twee weken later hoorde ze van haar tante dat haar familie de baby had geaccepteerd en dat zij gerust weer bij haar tante op visite kon komen. Het bleek een valstrik. Toen de vrouw bij haar tante op bezoek kwam, pakte haar broer een mes en stak haar zestien keer met een mes.

Opwelling

K. verklaarde eerder dat hij zijn zus in een opwelling had gedood toen ze vertelde dat ze wilde gaan samenwonen met haar vriend. De rechtbank acht dat niet aannemelijk. K. ontkende dat hij haar had gedood in opdracht van zijn familie in Irak. Het Openbaar Ministerie beweert echt dat de man in korte tijd 54 keer met zijn oudste broer in Irak belde. Uit getuigenverklaringen is volgens de rechtbank gebleken dat de broer instructies heeft gegeven voor de eerwraak.