PARIJS - In Frankrijk gingen in de nacht van donderdag op vrijdag zon 395 auto's in vlammen op. De politie pakte in de eerste uren van de nacht 168 mensen op, maar sprak desalniettemin van een relatief rustige nacht. Een woordvoerder verklaarde dat er nog steeds sprake was van een 'neerwaartse trend'. De rellen in de Franse buitenwijken namen in hevigheid en omvang af nadat de regering eerder deze week een avondklok instelde.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Maar rond Parijs was er een lichte stijging te zien van het aantal auto's dat in brand werd gestoken. Daar gingen 89 voertuigen in vlammen op, tegen 79 in de voorgaande nacht. Ook een overheidsgebouw werd aangestoken.

Twee nachten geleden werden in heel Frankrijk nog 482 auto's in brand gestoken. Ondanks de relatieve rust sprak de hoofdcommissaris van de politie in Parijs de vrees uit dat de rellen zich dit weekeinde naar het centrum van de Franse hoofdstad zouden verplaatsen. Hij baseerde zich op onderschepte sms-berichten en meldingen op internetsites waarin wordt opgeroepen tot "gewelddadige acties" in Parijs.

Chirac

De Franse president Chirac zei donderdagavond dat Frankrijk de lessen van de rellen onder ogen moest zien en, als de orde eenmaal is hersteld, de problemen van de inwoners van de kansarme buitenwijken moet aanpakken. De Franse minister van Financiën Breton zegt in een interview met de Britse krant Financial Times dat hij binnenkort een aantal voorstellen zal doen om de situatie in de wijken te verbeteren.