LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag de 50-jarige Jurjen P. veroordeeld tot 22 maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, wegens het jarenlang verkrachten van een meisje. De man uit Harlingen leerde het slachtoffer kennen toen hij haar in 1993 van de verdrinkingsdood redde.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twintig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank vond de eis van het OM echter te laag. "De verdachte heeft het meisje sinds ongeveer haar elfde jaar stelselmatig en langdurig misbruikt", aldus rechter B. Dölle.

Volgens de rechtbank heeft het nu 22-jarige slachtoffer zowel fysiek als psychisch schade door het misbruik opgelopen. De veroordeelde moet daarom een schadevergoeding van 10.000 euro aan de vrouw betalen.

Het meisje werd naar eigen zeggen in 1993, ze was toen tien jaar, door iemand in het zwembad geduwd. Daarbij kwam ze klem te zitten en dreigde te verdrinken. P. aarzelde niet en haalde haar uit het water. Na de reddingsactie gingen het meisje en haar moeder bij P. op bezoek om hem te bedanken. Het contact daarna bleef. In eerste instantie kwam ze met vriendinnetjes langs om films te kijken. Na ongeveer een jaar kwam het meisje alleen bij P., waarna de zaak uit de hand liep. De verdachte heeft het delict bekend en stelt dat het nooit had mogen gebeuren.