STRAATSBURG - Turkije mag het dragen van een hoofddoek op universiteiten en hogescholen verbieden. Het verbod druist niet in tegen het grondrecht op onderwijs en tegen vrijheid van godsdienst.

Dat bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in het Franse Straatsburg. De rechtbank wees donderdag met de uitspraak een klacht van een islamitische studente uit Turkije af.

De 32-jarige was in 1998 van colleges en examens uitgesloten omdat ze weigerde haar hoofddoek af te doen.

Het hof beriep zich onder meer op de bescherming van de democratie en gelijkberechtiging van vrouw en man. Het verbod op het hoofddoek verhindert dat een bepaalde godsdienst wordt voorgetrokken. Doordat niemand met zijn geloof openlijk te koop mag lopen, worden personen met een andere godsdienst of niet-gelovigen beschermd tegen onderdrukking of religieuze fundamentalisten.

De uitspraak uit Straatsburg past niet in het straatje van de Turkse premier Erdogan. Zijn partij AKP wil het verbod afschaffen. De plannen stuiten echter op weerstand van de strijdkrachten en president Sezer. Zij beschouwen zich als beschermers van de scheiding van staat en godsdienst in Turkije.