AMMAN - De Jordaanse politie heeft donderdag verscheidene personen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Amman op woensdag. Over het aantal arrestanten lieten politiebronnen zich niet uit tegenover het Jordaanse persbureau Petra.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Er zouden zes auto's in beslag zijn genomen. Daarvan hadden er twee een Iraaks nummerplaat. Door de zelfmoordaanslagen op drie hotels vonden tientallen mensen de dood.

Al Qaida in Irak eiste op een islamitische website de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. Jordanië ging er al van uit dat de topterrorist Abu Musab Al Zarqawi en zijn in Irak actieve terreurgroep achter de acties zaten.

Slachtoffers

De meeste slachtoffers van de aanslagen zijn Jordaniërs. Verder zijn een Saudiër, een Palestijn, vijf Irakezen, drie Chinezen en een Indonesiër omgekomen.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde woensdagavond dat er voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Koning Aap Reizen in Amsterdam handhaaft vooralsnog het schema voor trips naar Jordanië. Een woordvoerder van de organisatie liet weten dat in principe zaterdag een groep toeristen uit Nederland naar Amman vertrekt.

Radisson-hotel

De eerste bom ging af in een eetzaal van het luxueuze Radisson-hotel, dat populair is bij Israëlische en Amerikaanse toeristen. Een zelfmoordenaar bracht een gordel met explosieven tot ontploffing.

Bruiloft

In de ruimte was op dat moment een bruiloftsreceptie met 250 gasten aan de gang. Hier vielen de meeste slachtoffers. Ook de vaders van de bruid en de bruidegom kwamen om het leven. "Ik verloor mijn vader en mijn schoonvader en ik zag veel doden. De wereld moet weten dat dit niets met de islam te maken heeft", aldus de bruidegom. Het bruidspaar zelf raakte gewond.

Hyatt-hotel

Kort daarop ontruimde de politie het een kilometer verderop gelegen Grand Hyatt-hotel. Nog tijdens de evacuatie blies een zelfmoordterrorist zich op in de lobby. Het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, Bashir Nafeh, is een van de mensen die in het Hyatt-hotel om het leven kwam.

De Syrische filmer Mustafa Akkad (68) raakte gewond. Zijn dochter werd gedood. Akkad werd in 1977 vooral beroemd met zijn film The Message: The Story Of Islam, met onder meer Anthony Quinn en Irene Papas.

Days Inn-hotel

Bij het Days Inn-hotel, een bij Amerikanen en Europeanen populair zakenhotel, explodeerde een autobom. De Israëlische ambassade is in de buurt van dit hotel gevestigd.

Alledrie de hotels liggen in een chique wijk in de Jordaanse hoofdstad. Er wonen veel Westerlingen. De Jordaanse autoriteiten legden direct na de aanslagen veiligheidskordons rond buitenlandse ambassades en andere hotels. Premier Adnan Badran kondigde aan dat alle scholen en overheidsinstellingen donderdag dicht blijven. Bovendien zijn de landsgrenzen gesloten.

Abdullah II

De Jordaanse koning Abdullah II veroordeelde de aanslagen krachtig. Hij sprak over misdadige terroristische aanslagen. De Amerikaanse president Bush heeft Jordanië hulp aangeboden bij het opsporen van de daders. "Jordanië is een goede vriend van de Verenigde Staten en wij bieden alle mogelijke samenwerking voor het onderzoek naar de terroristen en om ze voor de rechter te brengen", aldus een zegsman op het Witte Huis.

Straw

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw bezocht donderdag het door de terroristen getroffen Hyatt-hotel. Hij is op weg naar Irak voor een onderhoud met de Iraakse premier Al Jaafari en maakte in Amman een tussenstop.

Jordanië, een buurland van Irak, geldt in de regio als de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Tot dusver waren grote terroristische aanslagen in het land uitgebleven en gold Amman als de stabielste hoofdstad in de Arabische wereld.

Annan

In verband met de drie bomaanslagen stelde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Annan, zijn bezoek aan Jordanië uit. Annan was van plan donderdag naar het koninkrijk te gaan.