AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag in totaal 97 prostituees en hun handlangers aangehouden in de tippelzone in het Westelijk Havengebied (De Theemsweg).

De tippelaarsters komen voornamelijk uit Bulgarije, Roemenië en Albanië. Zij zijn ondergebracht in een voormalig asielzoekerscentrum in het Westelijk Havengebied en worden in de nacht van dinsdag op woensdag door de Koninklijke Marechaussee nog teruggezonden naar hun land van herkomst.

Het politieoptreden tegen tegen de prostituees was onderdeel van een grootscheepse actie om de overlast van criminele illegalen in de hoofdstad tegen te gaan. In totaal hield de politie de afgelopen dagen 210 mensen aan. Dit weekeinde en maandag overdag werden in veertien panden door de stad verspreid 93 criminele illegalen uit dezelfde Oost-Europeese landen aangehouden. Donderdag begon de actie. Het zakkenrollersteam pakte toen twintig mensen op.

Volgens de politie maken deze illegalen zich schuldig aan misdaden als zakkenrollerij en oplichting door zich uit te geven als agenten. Vooral toeristen zijn de dupe. Ook treden de aangehoudenen op als illegale geldwisselaars die met trucs echt geld voor nepgeld wisselen.