AMMAN - Bij drie zware explosies in de Jordaanse hoofdstad Amman zijn zeker 67 doden en driehonderd gewonden gevallen. Drie bommen zijn achter elkaar ontploft in internationale hotels. Volgens de politie gaat het mogelijk om zelfmoordaanslagen. Al Qaida in Irak heeft op een islamitische website de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De brandweer arriveert bij het luxueuze Radisson-hotel waar de eerste bom ontplofte

Jordanië ging er in eerste instantie van uit dat de topterrorist Abu Musab Al Zarqawi achter de bloedige actie zat.

Voor zover woensdagavond bekend was, zijn er onder de slachtoffers van de explosies in Jordanië geen Nederlanders. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft personeel van de ambassade snel ter plaatse informatie ingewonnen. Van Nederlandse slachtoffers is toen niets gebleken.

Inlichtingendienst

Bij de bomaanslagen is het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst, Bashir Nafeh, om het leven zijn gekomen. Dat heeft een diplomaat donderdag gezegd. Volgens de zegsman verbleef Nafeh op het moment van de aanslag in het Grand Hyatt-hotel.

Radisson-hotel

De eerste explosie vond plaats in het luxueuze Radisson-hotel in het westen van Amman. Daar zouden de meeste slachtoffers zijn gevallen. In het hotel was ten tijde van de explosie een bruiloftsreceptie aan de gang met 300 gasten.

Een tweede explosie trof het Hyatt-hotel, dat juist door de politie werd geëvacueerd. Tenslotte ontplofte een derde bom in een Days Inn hotel. Na de aanslagen heeft de politie veiligheidskordons rond alle andere hotels en ambassades gelegd. Dat is uit officiële bron vernomen.

De drie hotels staan in de zakenwijk Jabel. Deze wijk wordt veel bezocht door Europese en Amerikaanse zakenlieden en diplomaten. Het Radisson-hotel, dat populair is bij Israëlische toeristen, was in het verleden al vaker doelwit van aanslagen.

Bondgenoot

Jordanië, een buurland van Irak, geldt in de regio als de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Tot dusver waren grote terroristische aanslagen in het land uitgebleven en gold Amman als de stabielste hoofdstad in de Arabische wereld.

Jordaanse koning

De Jordaanse koning Abdullah II heeft de aanslagen op drie hotels in de Jordaanse hoofdstad Amman krachtig veroordeeld. Hij sprak over misdadige terroristische aanslagen.