DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de oorzaak van de problemen met de snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs, de HSL-Zuid. VVD-fractiespecialist Hofstra, gesteund door PvdA-collega Dijksma, pleit daarvoor woensdag, daags voor een nieuw overleg met minister Peijs (Verkeer).

Ook GroenLinks zint erop dat de Kamer in de HSL-ellende duikt, maar via het zwaardere middel van een parlementair onderzoek.

Hofstra zit op de lijn van een werkgroep uit het midden van de verkeerscommissie, lichtte hij toe. Hij acht de kans niet groot dat Peijs een oplossing heeft gevonden met de Nederlandse Spoorwegen zodat in april 2007, als het spoor er ligt, er snelle treinen overheen kunnen rijden.

De NS en de Franse spoorwegmaatschappij SNCF hebben niet op tijd treinen beschikbaar die aangepast zijn aan het nieuwe beveiligingsysteem ERTMS, dat in het HSL-materieel moet komen.

Peijs en de NS geven elkaar daarvan de schuld. De NS verwijt de minister de specificaties niet op tijd te hebben aangeleverd. Volgens Peijs heeft het spoorwegbedrijf de verkeerde treinfabrikant, AnsaldoBreda uit Italië, gekozen.