RIJSWIJK - De Thaise politie lijkt zicht te hebben op degenen die de Nederlandse crimineel John Mieremet vorige week even buiten het toeristenoord Pattaya hebben geliquideerd. In het jongste nummer van het weekblad Nieuwe Revu zegt de onderzoeksleider van de Thaise politie over drie getuigen te beschikken die de schutter en diens chauffeur kort na de moord hebben gezien. De politie denkt dat de opdrachtgever van de moord nog in Pattaya is.

Uit de waarneming van de getuigen blijkt dat zowel de schutter als de bestuurder van de motor van Thaise afkomst is. Aanvankelijk werd gedacht dat de schutter geen Thai was, omdat hij bovengemiddeld lang was.

Winkeltje

Na de moord is het tweetal "een winkeltje in gegaan om wat te eten en een biertje te drinken", zo citeert de Revu de Thaise onderzoeksleider. Deze politieman wilde zijn naam niet bekendmaken, omdat hij van de Nederlandse politie niet met de pers mag praten.

"We weten nu zeker dat de moordenaar een Thai is, want hij heeft zijn helm afgezet", zegt de onderzoeksleider in het weekblad. Volgens hem gaat het om een uitzonderlijk lange Thai. "Dat maakt ons werk een stuk gemakkelijker. Zoveel lange Thaise mensen zijn er niet."

Motor

Mieremet werd in zijn kantoor doodgeschoten, door een man die even daarvoor van een motor was afgestapt. De liquidatie van de Nederlander volgde op de moord op de ex-advocaat Evert Hingst. Deze werd vorige week maandag in Amsterdam-Zuid op straat doodgeschoten. Woensdag, een dag na de moord op Mieremet, werd in Amsterdam-Osdorp vastgoedhandelaar Cees Houtman bij zijn woning geliquideerd. In de zaken rond Hingst en Houtman heeft de politie nog geen vooruitgang gemeld.

De Thaise onderzoeksleider zegt in Nieuwe Revu dat de politie denkt dat de opdrachtgever van de moord op Mieremet zich nog in Pattaya bevindt. Mieremet verbleef ongeveer een jaar in Thailand, waar hij een toeristencomplex realiseerde. In het Belgische Neerpelt bewoonde hij een villa.

Doelwit

Mieremet was eerder doelwit van een aanslag. In 2002 werd hij op de Keizersgracht beschoten nadat hij het kantoor van Hingst had verlaten. Mieremet raakte zwaar gewond, maar overleefde het geweld. De Amsterdammer stond bekend als zware jongen in het criminele milieu. Hij gold als vaste 'zakenpartner' van de in oktober 2000 doodgeschoten Sam Klepper.