DEN HAAG - Minister Van der Hoeven (Onderwijs) dreigt de geldkraan van de islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam dicht te draaien. Dit kan betekenen dat de school moet sluiten. As Siddieq maakt nog steeds te weinig werk van integratie van de leerlingen, stelde de Inspectie van het Onderwijs deze zomer vast. De minister heeft de school onlangs een laatste waarschuwing gegeven.

Dat heeft Van der Hoeven geschreven in antwoord op vragen van de Tweede Kamerfracties van de VVD en de LPF. Tot nu toe kan de minister de bekostiging van een school alleen stoppen als het onderwijs bij herhaling ver onder de maat blijkt te zijn. Een nieuwe wet maakt het ook mogelijk de overheidsbijdrage stop te zetten, als een school te weinig doet aan integratie en actief burgerschap.

Integratie

Twee jaar concludeerde de gemeente Amsterdam ook al dat de school in de wijk de Baarsjes te wenig doet aan integratie. De inspectie houdt sinds die tijd de instelling extra in de gaten. Deze zomer stelde de onderwijsinspectie vast dat het niet botert tussen de leraren onderling en tussen de leraren en de directie en het bestuur.

Verder zitten twee bestuursleden ook in het management van de school. Van der Hoeven heeft de school gesommeerd dat voor 1 januari een einde moet komen aan deze ongewenste vermenging van functies. As Siddieq heeft beloofd hieraan te voldoen. Initiatieven om leerlingen meer in contact te brengen met de Nederlandse samenleving zijn uitgebleven. Het onderwijs is over het algemeen wel van niveau, zegt de inspectie.

Verbaasd

Directeur R. Bal van de organisatie van islamitische scholen ISBO toonde zich woensdag in een reactie namens de As Siddieq-school verbaasd over de harde taal van Van der Hoeven. Volgens hem hebben de school, het ministerie en ISBO twee à drie weken geleden nog met elkaar om de tafel gezeten. Daarbij zijn duidelijke afspraken gemaakt over wat de basisschool nog te doen staat, zei Bal. "Wij zijn druk bezig om die afspraken na te komen, maar daarvoor hebben wij tijd nodig."