DEN HAAG - Het CDA pleit voor verplichte installatie van roetfilters in nieuwe dieselpersonenauto's in Nederland vanaf begin 2007, zonder Europese instemming. "Dan maar een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid", zei het CDA-Tweede Kamerlid Spies woensdag bij de behandeling van de begroting voor 2006 van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).

De PvdA is al veel langer voor zo'n stap, die staatssecretaris Van Geel (Milieu) niet buiten Europa om wil nemen. Daarmee is er een Kamermeerderheid. Van Geel reageert donderdag.

In dat geval is fiscale stimulering van het inbouwen van roetfilters in nieuwe dieselauto's in de strijd tegen de luchtvervuiling niet meer nodig, aldus Spies na het debat.

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft 400 euro subsidie per roetfilter over voor dieselwagens tot tien jaar oud. Volgens Stichting Natuur en Milieu is dat niet genoeg. Bedrijven, waaronder Leaseplan dat 20 procent wil bijpassen om zijn 90.000 dieselauto's uit te rusten met een roetfilter, dreigen daardoor af te haken. Natuur en Milieu denkt aan een bijdrage van 560 euro.