JAKARTA/SYDNEY - Een van de meest gezochte terroristen in het zuidoosten van Azië, de Maleisiër Azahari Husin, heeft in het oosten van Java de dood gevonden. Hij zou zich met een bom hebben opgeblazen toen de Indonesische politie zijn schuilplaats bestormde.

"Het lichaam lag in stukken maar zijn gezicht was nog te herkennen voor twee leden van de antiterreureenheid uit Jakarta", aldus een verslaggever van de Indonesische zender ANTV, die samen met de politie de schuilplaats betrad. "Hij blies zich op samen met het huis."

Vuurgevecht

Persbureaus in Indonesië, Japan en Australië berichtten dat er een hevig vuurgevecht woedde tussen een speciale antiterreurbrigade van de Indonesische politie en de zwaar bewapende verdachten die zich in een pand in Batu schuilhielden. Volgens de politie zijn bij de inval in totaal zeven mannen gedood.

Gezocht

Azahari bin Husin behoorde tot de meest gezochte terroristen in het zuidoosten van Azië en was in Indonesië de meest gezochte crimineel. Hij zou bommen hebben gemaakt voor verschillende aanslagen in de regio. Hij wordt er samen met zijn landgenoot Noordin Mohammed Top van verdacht achter een serie bomaanslagen op Bali en in Jakarta te zitten.

Bali

Hij zou onder meer een rol hebben gespeeld bij de aanslagen op Bali in oktober 2002 waarbij 202 mensen omkwamen, onder wie vier Nederlanders. Ook daarna was hij actief betrokken bij aanslagen. Zo stak hij achter de aanslag op het JW Marriott Hotel in Jakarta waardoor twaalf mensen omkwamen en bij de aanslagen van 1 oktober op Bali. Door de drie bomaanslagen op cafés op die dag kwamen twintig mensen om het leven.