AMSTERDAM - De recente liquidaties van Evert Hingst, John Mieremet en Kees Houtman hebben vermoedelijk te maken met de herinvestering van drugsgeld van de vermoorde drugshandelaar Michael Vane. Dat schrijft weekblad Elsevier woensdag. Het verkoolde lijk van Vane werd in 1993 gevonden in een uitgebrande auto in het Noord-Hollandse recreatiegebied Spaarnwoude.

Vane zou miljoenen guldens aan drugswinsten hebben 'weggezet' op bankrekeningen in Zwitserland. Na zijn dood is dat geld belegd in vastgoed in Amsterdam-Noord. Bij deze witwaspraktijken waren volgens Elsevier advocaat Hingst, bouwondernemer Kees Houtman en ene Marco P. betrokken. Mieremet, Hingst, Marco P. en Houtman zouden bij hun activiteiten in vastgoed in conflict zijn geraakt met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Elsevier schrijft dat P. Holleeder diverse keren heeft gemaand weg te blijven uit Amsterdam-Noord.

Conflict

Recherchechef van de Amsterdamse politie Willem Woelders laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de conflicten 'rond Amsterdam-Noord'. Volgens hem kunnen de liquidaties 'uit alle hoeken' komen. Behalve met Holleeder was Mieremet in conflict met de Joegoslavische crimineel Jotcha Jocic.

Onrust

De Amsterdamse politie denkt dat de recente liquidaties het gevolg zijn van de veroorzaakte onrust in het criminele milieu. Rivalen of voormalige compagnons van de drie geliquideerden zouden bang zijn geweest dat zij uit de school zouden klappen tegenover de politie.