WILLEMSTAD - Aruba wil dat de Amerikaanse president Bush de gouverneur van Alabama, Bob Riley, terugfluit en hem duidelijk maakt dat er van een boycot van Aruba geen sprake kan zijn. De kersverse regering van de Arubaanse premier Nelson Oduber en het parlement hebben dat dinsdagavond tijdens een spoedvergadering besloten.

Riley riep zijn landgenoten dinsdag op Aruba voorlopig als vakantiebestemming te mijden. Dit omdat de autoriteiten van het Caribische eiland te weinig zouden doen om de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway op te lossen. Ook heeft de gouverneur zijn collega's in alle andere Amerikaanse staten gevraagd zich bij de boycot aan te sluiten.

Vrienden

"Aruba is geen Cuba, Noord-Korea of Irak. We zijn vrienden van Amerika. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten en we werken samen bij het bestrijden van drugscriminaliteit en witwaspraktijken", aldus een boze Oduber.

De Arubaanse premier wil dat minister Bot van Buitenlandse Zaken opheldering vraagt aan de Amerikaanse ambassadeur in Nederland en dat de Arubaanse Gevolmachtigde minister in Washington de regering van de Verenigde Staten om uitleg vraagt. "We willen weten of de regering Bush deze boycot steunt of niet", zei Oduber.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat de Arubaanse regering Nederland om hulp vraagt na buitenlandse kritiek op het onderzoek naar de verdwijning van het 18-jarige meisje. "De eerste keer ging het om de berichtgeving door de media. Maar nu is het een Amerikaanse Republikeinse politicus die het Nederlandse rechtssysteem, dat trouwens ouder is dan het Amerikaanse, openlijk in twijfel trekt. Dat vraagt om politieke actie", aldus Oduber.

Uit toerismecijfers van de maanden na mei, de maand dat Natalee verdween, blijkt dat er geen sprake is van een daling van het aantal Amerikaanse toeristen. Volgens algemeen directeur Mirna Jansen van het Arubaanse Toerisme Bureau zeggen Amerikanen wel dat ze minder geneigd zijn op vakantie te gaan naar Aruba, maar handelen ze hier blijkbaar niet naar.