DEN HAAG - Het CDA verzet zich samen met GroenLinks, LPF en de groep Wilders tegen een snelle goedkeuring van de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie. Volgens fractievoorzitter Verhagen voldoen de beide landen op dit moment nog niet aan de toetredingseisen.

Het CDA wil de druk op beide landen maximaal opvoeren en het liefst wachten met ratificatie tot volgend voorjaar. De opstelling van Verhagen bracht hem in conflict met zijn partijgenoot minister Bot van Buitenlandse Zaken die bang is dat uitstel contraproductief zal uitpakken voor de motivatie van beide landen om nog een eindsprint te trekken. De bewindsman wil graag dat de Kamer nog voor het kerstreces begint met de ratificatieproceduren van de uitbreiding.

'Irritant'

Verhagen noemde de redenatie van Bot "irritant", maar zag uiteindelijk toch af van het indienen van een motie om de ratificatieprocedure voorlopig op te schorten.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen verbaasde zich over de aanvaring van Verhagen met zijn partijgenoot Bot. Hij vond de benadering van de minister juist "verstandig", zonder zich te willen vastpinnen op een automatische uitbreiding met Roemenië en Bulgarije.