ROME/BAGDAD - Een Amerikaanse legerwoordvoerder heeft dinsdag ontkend dat bij een offensief in november 2004 in de stad Fallujah in Irak fosforbommen zijn gebruikt. De Italiaanse televisiezender RAI berichtte eerder op de dag in een documentaire over het inzetten van fosforbommen in Fallujah in het westen van Irak tegen burgers.

In de documentaire werden foto's getoond van lijken met ernstige brandwonden. De als oud-militair geïdentificeerde Jeff Englehart repte in de documentaire van de inzet van fosforbommen. Hij sprak over "verbrande lichamen, verbrande vrouwen en verbrande kinderen".

De Amerikaanse majoor Tim Keefe liet in een reactie weten dat het Amerikaanse leger in Irak geen fosforbommen tegen burgers heeft gebruikt. Eerder op de dag zei een andere Amerikaanse militaire woordvoerder dat witte fosforbommen alleen worden gebruikt om doelen te verlichten.

Het gebruik van fosforbommen is volgens een internationaal ontwapeningsverdrag verboden. De Verenigde Staten hebben zich niet bij dit verdrag aangesloten.