TOULOUSE - Tientallen jongeren en politiemensen zijn dinsdagavond in de stad Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk slaags geraakt. De politie zette traangas in om jongeren in de wijk Reynerie uiteen te drijven. Een politiehelikopter vloog over de wijk.

De autoriteiten in Toulouse waren in afwachting van minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy. De bewindsman had aangekondigd dat hij als steunbetuiging aan de politie in Toulouse dinsdagavond een bezoek aan de zuidelijke stad zou brengen. Ook in Marseille was het dinsdagavond onrustig. Ongeveer vijftig jongeren probeerden een supermarkt te plunderen. De politie in Marseille verrichtte negen arrestaties.

Avondklok

De noordelijke stad Amiens heeft dinsdag aangekondigd een avondklok in te stellen. Eerder op de dag keurde de Franse regering het goed dat de regionale autoriteiten in het land de bevoegdheid krijgen een avondklok in te stellen.

De maatregel wordt in Amiens in de nacht van dinsdag op woensdag om middernacht ingevoerd. De avondklok geldt voor jongeren tot 16 jaar die niet door volwassenen worden begeleid. De maatregel is van kracht voor heel Amiens en niet alleen de buitenwijken. "We willen niet specifieke één bepaalde wijk stigmatiseren", aldus een woordvoerster van het gemeentebestuur van Amiens.