UTRECHT - Het Groningse bedrijf Dijkstra Urban Solutions brengt een terrorismebestendige prullenbak op de markt. Dat heeft de bedrijfsmanager dinsdag op de Veiligheidsbeurs in Utrecht bekendgemaakt.

De uitvinding is getest door onderzoeksorganisatie TNO, die zeer positief is over de vinding. De prullenbak is zo geconstrueerd dat een eventuele explosie zich naar de opening van de afvalemmer richt. Op deze manier barst de prullenbak niet uit elkaar om zo onschuldige omstanders te verwonden.

De uitvinding is getest met explosieven die terroristen meestal gebruiken bij prullenbakbommen. Door een aanslag in Turkije vielen deze zomer slachtoffers door een in een afvalbak achtergelaten bom. Over de exacte sterkte waar de bijzondere prullenbak op berekend is, doet het bedrijf geen uitspraken.

Interesse

Volgens Urban Solutions is er zowel vanuit Nederland als het buitenland veel interesse in het product. "Het is overigens niet zo dat voorbijgangers niets van een eventuele explosie merken", aldus bedrijfsmanager P. Kalma uit. "Je voelt de drukgolf wel en je oren suizen enige tijd. Maar de kans op blijvend lichamelijk letsel wordt aanzienlijk beperkt."

De prullenbak is eenvoudig te plaatsen in bijvoorbeeld drukke winkelstraten. Bovendien heeft de prullenbak een grotere capaciteit dan de reguliere afvalemmers die nu op straat staan. Hiermee worden de exploitatiekosten gedrukt.

Urban Solutions heeft de terrorismebestendige prullenbak wereldwijd gepatenteerd.