ROTTERDAM - De Rotterdamse gemeenteraad heeft wethouder M. Pastors (Leefbaar Rotterdam ) dinsdag weggestuurd. De raad nam met 23 tegen twintig een motie van wantrouwen aan tijdens een interpellatiedebat dat GroenLinks had aangevraagd.

GroenLinks wilde dinsdag opheldering over uitlatingen van Pastors in het informatieblad van het Dekenaat Rijnmond. Hij zei daarin onder meer dat moslims vaak hun religie gebruiken als reden voor hun gedrag en om zich van de maatschappij af te keren. Pastors had sinds maart een spreekverbod: hij mocht alleen over moslims spreken als het te maken had met zijn portefeuille Fysieke Infrastructuur.

Het CDA vond dat Pastors die afspraak schond. "Wij hadden een afspraak. En dan kan het niet dat de burgemeester achteraf zegt dat Pastors het interview in het parochieblad deed als lijsttrekker", aldus fractievoorzitter H. van den Born.

Eigen visie

De man die na de dood van Pim Fortuyn de leiding overnam bij Leefbaar Rotterdam, gaf zelf aan dat hij "als mens" sprak met het blad en dat hij zijn visie gaf op zijn geloofsbeleving. Pastors is van huis uit katholiek. Zijn moeder stuurde hem voor het raadsdebat een sms-je met de boodschap dat ze een kaarsje voor hem zou branden.

'Draaikonten'

Nadat de meerderheid van de gemeenteraad had aangegeven dat deze wethouder moest vertrekken, toonde Pastors zich teleurgesteld. "Ik baal en vind het vreselijk. Ik heb vanaf het begin hard gevochten voor het collegebeleid." Coalitiepartner CDA noemde hij onbetrouwbaar. "Het zijn drie jaar draaikonten geweest en nu zijn ze plotseling standvastig." Fractievoorzitter R. Sörensen vond het een schande en sprak van "een opzet van links" waarin coalitiepartij CDA verraad pleegde en meeging.

Collega-wethouder Geluk (CDA) zei dat ook hij teleurgesteld was in de afloop van het debat. "Ik vind het jammer dat de raad een gewaardeerd collega naar huis heeft gestuurd", maar volgens Geluk kon zijn fractie niet anders. "De fractie moest een keuze maken. Als al enkele keren is gewaarschuwd, moet je wel deze stap nemen anders verlies je je geloofwaardigheid."

College

Geluk zei te hopen dat de twee overgebleven wethouders van Leefbaar Rotterdam, Van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en Van Sluis (Haven en Economie) na het vertrek van Pastors aanblijven. "Ik hoop dat we door kunnen gaan. Er is immers geen vertrouwenscrisis naar het college toe. Het ging om een persoon." Leefbaar Rotterdam komt woensdag bijeen om over de ontstane situatie te praten. Burgemeester Opstelten praat diezelfde dag met alle fractievoorzitters.

Verkiezingen

Pastors kondigde aan dat hij zich niet de mond laat snoeren door de gebeurtenissen. "Ik zeg wat ik wil zeggen. Daar ga ik mee door. We willen de verkiezingen winnen. De bal ligt nu bij de Rotterdammers", verwees hij naar de verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden. Pastors is recent verkozen tot lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.