DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor het gerechtshof in Den Haag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Wik H. De 26-jarige man uit Hoek van Holland bekende vorig jaar in juni 2000 de 10-jarige Nienke Kleiss in het Beatrixpark in Schiedam te hebben vermoord.

Volgens advocaat-generaal F. van Es moet de samenleving maximaal beschermd worden tegen deze man. De kans op herhaling wordt door deskundigen hoog ingeschat. Van Es is er niet van overtuigd dat H. behandeld kan worden en zag geen andere eis dan de maximale. "Er zit een beest in mij, heeft de verdachte gezegd", aldus Van Es. "De maatschappij moet worden behoed."

Tbs

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde H. eerder dit jaar tot twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Als het hof in Den Haag levenslang geen passende straf acht, wil Van Es dat de in Rotterdam opgelegde straf en tbs-maatregel gehandhaafd blijven. Ook wil de aanklager dat H. eerst twee derde van zijn celstraf uitzit voordat hij aan de tbs begint, zoals ook de rechtbank heeft bepaald.

De veroordeling in Rotterdam en de eis van aanklager Van Es geldt niet alleen het doden van Nienke Kleiss. Wik H. heeft tevens bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de verkrachting van het meisje en een poging tot doodslag op haar 11-jarige vriendje Maikel. De jongen was dinsdag voor het eerst in de rechtszaal aanwezig.

Schoon schip

Ook heeft Wik H. een poging tot aanranding in Maassluis en een verkrachting en poging tot doodslag in Den Haag bekend. Door de zaak in Maassluis, gepleegd in juni vorig jaar, liep H. tegen de lamp. Na zijn arrestatie is hij zowel over de Haagse zaak als over de zogeheten Schiedammer parkmoord gaan verklaren, in bekennende zin. Hij wilde schoon schip maken, zo zei hij dinsdag voor het hof.

Nadat justitie er door H.'s bekentenis en door nieuw DNA-onderzoek van overtuigd was geraakt dat H. de moord op Nienke op zijn geweten had, kwam Kees B. vrij. Hij zat al sinds september 2000 vast wegens de gruwelijke feiten in Schiedam. De rechtbank in Rotterdam en het gerechtshof in Den Haag hadden hem achttien jaar cel en tbs opgelegd. Vrijdag begint het gerechtshof in Amsterdam aan het door de Hoge Raad bevolen herzieningsproces tegen B.

Pieter Baan Centrum

Tijdens de zitting dinsdag stond de vraag centraal of H. bij de gebeurtenissen in het Beatrixpark berekenend dan wel vanuit een (gestoorde) impuls heeft gehandeld. Psychiaters en psychologen die H. hebben onderzocht, onder meer in de observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum, hebben daar geen eenduidig antwoord op kunnen vinden. Zij menen dat H. ten tijde van het plegen van de gruwelijke feiten verminderd toerekeningsvatbaar was.

Van Es nam die conclusie over, maar denkt niettemin dat H. "weloverwogen en doordacht" heeft gehandeld, ook na het plegen van de misdrijven. H. poogde zijn sporen uit te wissen en hield het nieuws in de gaten.

Planmatig

Van Es wees er ook op dat H. de opzet heeft gehad zowel Nienke als Maikel te doden om aan bestraffing te ontkomen. Ook dat duidt zijns inziens op het feit dat H. vooral planmatig te werk is gegaan.

H. wil graag behandeld worden in een tbs-kliniek. Hij is tegen het Rotterdamse vonnis in beroep gegaan om eerder aan een behandeling te kunnen beginnen. Zijn advocaat R. Baumgardt noemde de eis tot levenslang dan ook "absurd".

Laatste woorden

In zijn laatste woord, aan het slot van het proces, putte Wik H. zich uit in het tonen van spijt en berouw. "Ik heb heel wat mensen voor het leven getekend", zei hij, "met mijn laffe daden en mijn idiote gedrag." H. zoekt de verklaring daarvoor in traumatiserende gebeurtenissen in zijn jeugd, waaronder seksueel misbruik.

H. had geen goed woord over voor de Rotterdamse officier van justitie J. Stuyt, die zijn zaak voor de rechtbank bracht. Volgens H. wilde zij hem aanvankelijk niet geloven en weigerde zijn bekentenis in de Schiedammer zaak serieus te nemen. De zaak was al gesloten, zei zij, aldus H.

Het hof doet uitspraak op 22 november.