ALMERE - McDonald's in Almere heeft excuses gemaakt tegen een groep van zo'n dertig ouderen. De fastfoodketen is daarmee van een hoop gedoe af. De McDonald's verzocht de groep om ergens anders te gaan zitten. Dit tot grote woede van de ouderen. De ouderen mogen nu toch op hun vertrouwde stek blijven. Dat maakte franchisenemer P. Nefkens dinsdag bekend.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens L. Rocourt, die namens de ouderen het woord voert, werd de senioren te verstaan gegeven dat ze verspreid in de fastfoodtent moesten gaan zitten. Ze zouden niet meer welkom zijn als ze dat niet deden. De senioren, die er al sinds jaar en dag koffiedrinken, werden kwaad.

Volgens Nefkens klopt er "absoluut niets" van hun zienswijze. Volgens hem werd de senioren alleen gevraagd om een ander plekje in het restaurant te zoeken. Ze zaten in de weg met hun invalidenkarren, bemoeiden zich met andere klanten en maakten te veel herrie, zegt hij. Naar eigen zeggen heeft hij excuses gemaakt, omdat Rocourt daar namens de ouderen op aandrong. De ouderen mogen nu weer plaats nemen op hun zogeheten vipplekken, vanwaar zij goed uitzicht hebben op het stadhuis, waar trouwende paartjes in en uit lopen.

Hangplekken

Voor het Nationaal Fonds Ouderenhulp is het incident aanleiding om klachten te verzamelen over hangplekken voor deze leeftijdsgroep. Ze kunnen hun ervaringen melden bij de ouderenhulplijn 0900-6080100 of via de website (www.ouderenhulp.nl ). Volgens het fonds investeert de overheid onvoldoende in ontmoetingsplekken om de groeiende eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

De organisatie vindt het opvallend dat de overheid wel zorgt voor hangplekken voor jongeren, die meer overlast veroorzaken. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft een meldpunt ingesteld waar ouderen terechtkunnen met klachten, opmerkingen en ideeën over ouderenhangplaatsen.

In Oude Pekela, waar de gemeente in april een samenscholingsverbod voor ouderen instelde, is nog steeds geen ouderenhangplek. Ondernemers in het winkelcentrum De Helling klaagden over overlast. Zij vonden dat de ouderen de klanten het zicht op hun etalages ontnamen.

Ondanks langdurige onderhandelingen is er een halfjaar later nog geen hangplek voor de ouderen. "Zelfs zitmeubilair met reclame voor de winkeliers op een plek waar de ouderen totaal geen kwaad konden, was geen optie", aldus E. van Wageningen van het fonds ouderenhulp. Volgens Van Wageningen staan de incidenten in Almere en Oude Pekela niet op zichzelf. Zij spreekt van een groeiend probleem.