ROTTERDAM - Het voorbestaan van het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam hangt aan een zijden draadje. "Als de motie van wantrouwen van GroenLinks wordt aangenomen, stapt Pastors op", zei fractievoorzitter Sorensen van Leefbaar Rotterdam dinsdag tijdens de schorsing van een interpellatiedebat. De kans is dan groot dat het hele college zijn ontslag indient.

De PvdA (tien zetels) liet in de wandelgangen weten ook voor de motie te gaan stemmen. Eerder op de middag zegde Leefbaar's 'collegegenoot' het CDA mondeling het vertrouwen in wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam op. De wethouder heeft de kern van het integratiebeleid aangetast, aldus fractievoorzitter Van den Born in een door GroenLinks aangevraagd interpellatiedebat. Daarmee is Pastors' positie in het college van burgemeester en wethouders onzeker.

Geschorst

Even voor drie uur is het debat geschorst tot half vier. Het college wil zich beraden. Het debat kan nog alle kanten op gaan. Het is nog niet zeker of Pastors of het college weg moeten of mogen blijven.

Dinsdag diende GroenLinks een motie van wantrouwen in. De partij had het interpellatiedebat aangevraagd voor de raadsvergadering van dinsdag. De partij wil een goede verklaring van het college over uitlatingen die de wethouder deed in het informatieblad van het Dekenaat Rijnmond. Pastors zei daarin onder meer dat moslims vaak hun religie gebruiken als reden voor hun gedrag en om zich van de maatschappij af te keren.

Spreekverbod

Volgens het CDA is Pastors de toezeggingen die hij in maart deed, niet nagekomen. Toen kreeg hij een 'spreekverbod' over moslims nadat hij zich negatief over hen had uitgelaten. Op 17 maart nam de raad een motie aan waarin dat van Pastors werd geëist.

De Socialistische Partij wil dat het hele college opstapt. Volgens fractievoorzitter Cornelissen kan de burgemeester de stad wel alleen, samen met ambtenaren, besturen. De wethouders kunnen hun werk beter voortzetten als lijsttrekker, zei hij.

Onzinnig

De VVD steunt en ondersteunt geen enkele motie. De partij vindt alle commotie maar onzinnig. De fractie van de VVD in de Rotterdamse raad liet maandag al weten de opvatting van Pastors helemaal niet schokkend te vinden. De partij verwijt GroenLinks sfeerbederf en het uit de context halen van de uitspraken van Pastors.