ROTTERDAM - De rechter in Rotterdam heeft dinsdag besloten de tbs-behandeling van Marciano E. minstens de komende twee jaar voort te zetten. De man veroorzaakte in augustus veel ophef en onrust door te ontsnappen uit een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Halsteren.

Na de verdwijning van E. toonde de politie zijn foto op televisie en gaf zijn naam vrij. De politie hield de man later aan in België. E. werd in 1997 veroordeeld tot twee jaar celstraf en tbs voor doodslag. De man heeft voor zover nu duidelijk is geen misdrijven gepleegd tijdens zijn afwezigheid in de kliniek.

Uitgesteld

E. moest in augustus ook al voor de rechter verschijnen, maar was toen niet in staat om naar Rotterdam te komen. De zitting omtrent de voortzetting van de tbs-behandeling is toen uitgesteld.

Twee weken gelden vertelde de psychiater van E. op zitting dat hij in 2002 een personeelslid van de kliniek waar hij toen verbleef ernstig mishandelde. De periode daarna ontwikkelde hij zich volgens de psychiater goed en bleef hij zo stabiel dat geprobeerd werd hem meer vrijheden te geven. "Die resocialisatiepoging is mislukt", aldus de betrokken psychiater over de ontsnapping van E.

Wilhelm S.

In juni nam tbs'er Wilhelm S. de benen tijdens een begeleid verlof. Ook hij werd in een opsporingsbericht herkenbaar in beeld gebracht. Zijn ontsnapping leidde ondanks deze actie van de politie toch tot een dodelijk slachtoffer. De ontsnappingen van tbs'ers liggen daarom nu zeer gevoelig.