PARIJS - De Franse regering heeft dinsdag goedgekeurd dat de regionale autoriteiten in het land de bevoegdheid krijgen een avondklok in te stellen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Met de maatregel moeten de zogeheten prefecten, die leiding geven aan de departementen, meer mogelijkheden krijgen om de aanhoudende rellen in het land tot staan te brengen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy gezegd na een kabinetsvergadering met president Chirac.

De Franse regering beroept zich met het decreet op een vijftig jaar oude wet die toentertijd moest helpen om een opstand in Algerije te onderdrukken, toen het Noord-Afrikaanse land nog een Franse kolonie was.

De wet stelt de regering in staat om in bepaalde gebieden de bewegingen van mensen en voertuigen te beperken of gebieden helemaal af te sluiten. Ook kan de politie invallen plegen in panden waarvan ze vermoedt dat er wapens aanwezig zijn.

Agenten

Sarkozy kondigde aan dat 1500 agenten en reservisten worden ingezet om de 8000 agenten die al actief zijn te versterken. Evenals premier De Villepin maandagavond sloot de minister van Binnenlandse Zaken de inzet van het leger uit.

Jongeren hebben in de Franse krant Le Parisien al aangekondigd dat de maatregelen de situatie niet zullen veranderen. "Dit lost de zaken niet op. Meer onderdrukking betekent meer vernietiging. Meer agenten is alleen provocatie."