DEN HAAG - Een Nederlandse patrouille bestaande uit twee jeeps is dinsdagmorgen ten noorden van de Afghaanse stad Pol-e Khomri ontsnapt aan een aanslag met een langs de kant van de weg verborgen explosief. Het zelfgemaakte bommetje ontplofte een tiental meters voor de wagens. Niemand raakte gewond en ook de voertuigen liepen geen schade op, aldus een woordvoerder van Defensie.

De militairen maken deel uit van een provinciale eenheid van de marine, gelegerd in een basiskamp in het zuiden van de stad. De eenheid heeft tot taak te helpen bij het herstel van het centrale gezag in de provincie Baghlan.

Wie er achter de aanslag zit is onbekend. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Het incident heeft verder geen gevolgen voor de wijze van werken van de eenheid, al blijft uiterste waakzaamheid geboden, aldus de woordvoerder.

Het is de tweede keer dit jaar dat een patrouille in de buurt van Pol-e Khomri met een geïmproviseerd explosief te maken heeft gekregen. In mei raakten daarbij twee militairen lichtgewond. Verder werd in juli een konvooi van vier terreinwagens beschoten. Daarbij vielen geen gewonden.